LIMAU NIPIS

SLIDE PRESENTATION


Limau nipis atau nama saintifiknya Citrus Aurantifolio dari keluarga Rutaceace, tergolong dalam buah-buahan sitrus yang banyak tumbuh di Selatan Florida dan juga kawasan tropika lain. Limau nipis juga dikenali sebagai Mexican atau Citrus Aurantifolia dan Persian atau limau Tahiti (Citrus x Tahiti). Di negara kita limau nipis sering dijadikan sebagai bahan pencuci, perubatan, perisa tambahan minuman dan makanan. Limau nipis (lime) adalah varieti yang lebih berasid sesuai dengan iklim tropika seperti Malaysia. Kebanyakan sitrus yang ditanam di Malaysia mempunyai kulit berwarna hijau apabila masak Aspek penting tentang sitrus ialah keharumannya yang terdapat di daun, bunga dan buah. Daun sitrus mengandungi minyak sitrus dan menghasilkan haruman limau apabila dihancurkan atau diperah.


PENGURUSAN
Pengurusan bagi penanaman limau nipis terbahagi kepada dua iaitu pengurusan tanaman dan pengurusan am.

Pengurusan Tanaman

Pemilihan tapak
Pokok Limau Nipis boleh ditanam di pelbagai jenis tanah yang mempunyai pengairan yang mencukupi. Namun begitu elakkan penanaman pada lapisan tanah liat kedap atau tanah keras di atas permukaan. Hal ini kerana tanah liat boleh menyebabkan air bertakung. Takungan air yang lama di bawah tanah boleh menyebabkan masalah pereputan pada bahagian pangkal akar dan merosak akar pokok limau nipis. Tanah yang paling sesuai untuk penanaman mempunyai nilai pH antara 5.5 hingga 7.0 kerana adanya nutrien yang penting untuk pertumbuhan. Manakala suhu pertumbuhan yang sesuai ialah 20 hingga 32 o C.

Cara penanaman
Kaedah pengklonan yang digunakan untuk penanaman pokok limau nipis ialah tut (marcot) dimana menggunakan klon limau nipis yang mempunyai kod genetik yang sama dengan pokok induknya. Tanah yang digunakan untuk tujuan penanaman dicampur dengan baja organik (tahi kambing) terlebih dahulu untuk pemulihan tanah secara biokimia.

Pembungaan
Putik bunga besar dan putih atau keunguan. Bunga harum kira-kira 4 cm lebar dan dijumpai dalam kelompok yang kecil. Bunga mempunyai 4 hingga 5 petal kemerahan samar dan keunguan dengan 30 hingga 60 stamen.

Pembajaan
Hanya baja organik yang digunakan untuk tanaman ini. Hal ini kerana pokok limau nipis amat sensitif dengan bahan kimia. Antara baja organik yang digunakan ialah tinja kambing, sisa beg media cendawan dan bokashi. Selain befungsi sebagai baja, tinja kambing turut berfungsi sebagai pemulih nutrien tanah secara biokimia.

Penyiraman
Penyiraman kerap hanya dilakukan pada peringkat awal penanaman pokok limau nipis kerana pada peringkat tersebut akar anak pokok limau masih belum mampu mencari punca air.

Merumput
Pengawalan rumpai menggunakan racun rumpai tidak digalakkan kerana boleh merosakkan pokok terutamanya ketika musim hujan. Oleh itu merumput dilaksanakan secara manual. Rumpai dari jenis tumbuhan semusim perlulah dibuang sebelum tumbuhan tersebut mengeluarkan biji benih. Pokok Limau Nipis mempunyai sistem akar yang cetek dan mudah binasa. Oleh itu, tanah di bawah pokok ini tidak boleh digemburkan.

Pemulihan
Penyemburan EM (Effective Microorganism) pada keseluruhan pokok limau nipis bertujuan mengurangkan masalah fungus hitam pada daun dan buah limau nipis. Selain itu, penggunaan bokashi dan tinja kambing berfungsi sebagai pemulih tanah secara biokimia. Tiada sebarang penggunaan bahan kimia kerana pokok limau nipis sangat sensitif pada bahan kimia.

Pengurusan Am

Tenaga Pekerja
Tenaga pekerja amat penting untuk kerja-kerja penanaman dan penjagaan pokok limau nipis berikutan semua aktiviti-aktiviti tersebut dijalankan secara manual. Hal ini bertujuan mengelak sebarang kecederaan dan kerosakan pada pokok limau nipis sekiranya kerja-kerja pengurusan tanaman dijalankan secara mekanikal dan menggunakan bahan-bahan kimia. Antara aktiviti-aktiviti yang melibatkan tenaga pekerja ialah menanam benih limau nipis, melakukan pengklonan benih (tut), mencantas pokok, menyiram, membaja, merumput dan mengutip hasil.

Teknologi
Teknologi yang digunakan ialah Effective Microorganism (EM) yang dicampurkan dalam air untuk tujuan semburan pada keseluruhan pokok limau nipis. Selain itu, teknologi EM turut diaplikasikan pada Bokashi yang berfungsi sebagai baja kepada pokok limau nipis. Tinja kambing juga digunakan sebagai baja dan pemulihan tanah secara biokimia.

EFFECTIVE MICROORGANISM


SLIDE PRESENTATION


Effective Microorganism merupakan bakteria semulajadi yang terdapat pada alam. Ia juga dikenali sebagai “Bakteria baik” hasil kultur campuran dari mikroorganisma hidup dimana membantu merencatkan pertumbuhan pathogen (bakteria jahat) yang ada dalam sistem tumbesaran. Kandungan EM terdiri daripada:

i. Asid Laktik Bakteria
Mengubah gula termasuk laktosa dan karbohidrat lain menjadi asid laktik.


ii. Yeast @Ragi
Yis mengeluarkan hormon dan enzim sebagai bahan bioaktif.


iii. Actinomycetes & Fermenting fungi
Bertindak sebagai agen fermentasi dan menjaga jangka hayat proses campuran bakteria- bakteria lain.


iv. Phototropic Bakteria
Bakteria Phototropic yang wujud dalam EM berperanan menguraikan gas yang berbahaya seperti Gas Ammonia dan Hidrogen sulfat, kemudian menukarkannya kepada gas-gas yang tidak berbahaya dan tidak berbau. Selain itu, campuran EM dengan tinja kambing boleh menghasilkan Gas Metane.

Antara fungsi-fungsi EM ialah :
- Bakteria asid laktik bertindak sebagai pendinding dan menghalang pembiakan patogen dalam tumbesaran.
- Membina ketahanan tanaman dari serangan penyakit dan serangga perosak.
- Pengurai bahan buangan seperti tinja kambing.
- Pelbagai kebaikan yang diperolehi melalui penggunaan EM dalam pertanian. Antaranya:
- Bebas daripada kesan-kesan sampingan dan mesra alam.
- Tingkatkan tumbesaran ternakan dan tanaman.
- Menghilangkan bau ammonia.
- Mengurangkan pembiakan lalat.
- Mempercepatkan Kadar Tukaran Makanan (FCR).
- Penghasilan baja organik atau kompos.
- Menjimatkan kos ubatan dengan mengurangkan penggunaan antibiotik.


Penggunaan EM boleh diaplikasikan pada penternakan dan pertanian. Aplikasi kepada penternakan contohnya kambing boleh dilakukan melalui :
- Air minuman kambing
- Menyembur pada bahagian badan dan juga kandang kambing.
- Menyembur tinja kambing yang lembap dan basah.
- Silaj kambing

Antara kebaikan yang diperolehi melalui penggunaan EM pada penternakan kambing ialah :
i. Penghadaman yang baik
Ini kerana bakteria baik’ bertambah dan menyebabkan selera makan meningkat dan mempercepatkan proses penghadaman.


ii. Bulu yang cantik dan berkilat
EM membentuk proses pemakanan yang elok dan bersih.



iii. Berat badan bertambah
Kehadiran bakteria ini akan mempercekapkan kadar pertukaran makanan (FCR) dan menyebabkan pertambahan berat badan meningkat dari kadar biasa.





iv. Kambing menjadi tenang
Membaiki sistem penghadaman seterusnya dapat meningkatkan tumbesaran dan ketahanan terhadap penyakit.


v. Mengurangkan bau kambing dan kandang
Bakteria tidak boleh membiak dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.


vi. Tinja tidak berbau busuk
Kadar lalat untuk menghurung tinja berkurangan dan menghidupkan suasana yang bersih dan cantik.


vii. Menghasilkan baja organik
Penguraian gas-gas tersebut menjadikan tinja lebih berkesan dan berkualiti kepada tumbuh-tumbuhan.

Berikut merupakan graf yang menunjukkan perbezaan berat antara kambing yang diberi minum EM dengan yang tidak diberi minum EM.

FCR adalah satu nisbah di antara jumlah berat makanan yang dimakan dan berat badan yang diperolehi.

Sebelum EM 0.75 kg : 0.05 kg
Selepas EM 0.75 kg : 0.25 kg

Harga dedak = RM0.80 per kilo

RM 0.80 x 0.75 = RM 0.60
0.05kg x RM18 = RM 0.90
Untung bersih = RM 0.30

RM 0.80 x 0.75 = RM 0.60
0.25kg x RM 18 = RM 4.50
Untung bersih = RM 3.90



Nisbah penggunaan EM untuk :

- Minuman kambing

i. Nisbah 1 Liter EM : 700 Liter air

EM/Air = 1/700 x 40
= 0.057 ml EM per 40 L air

Kos = RM10 per Liter

= RM10/1000 ml
= RM0.01 per ml
= RM0.01 x 0.057
= RM0.00057 per 40 L air

10 ekor kambing memerlukan 40 Liter air
Kos kambing untuk 1000 ekor kambing ialah RM 0.057


- Semburan badan dan kandang kambing

Nisbah = 1 Liter : 200 Liter air

EM / Air = 1/200 x 20
= 0.1ml EM/20 L air

Kos = RM10 per Liter
= RM10/1000ml
= RM0.01 per ml
= RM0.01 x 0.1
= RM0.001 per 20 Liter air

Isipadu = 3.3/12 x 20 L = 5.5 L
Luas :



Kos = 0.001/20 Liter x 5.5 Liter
= RM0.000275 per 672 kaki persegi

100 kali semburan = RM 0.0275 @ 28 tong semburan


- Semburan tinja kambing

Nisbah = 1 Liter EM : 100 Liter air

1 pam = 20 Liter
1 Liter = 1000ml
EM /Air = 1/100 x 20
= 0.2ml EM / 20 L air

Kos = RM10 per Liter
= RM10/1000ml
= RM0.01 per ml
= RM0.01 x 0.2
= RM0.002 per 20 Liter air

Isipadu = 6”/12” x 20 L = 10 L

Luas = 672 kaki persegi

Kos = 0.002/20 Liter x 10 Liter
= RM0.001 per 672 kaki persegi

10 kali semburan = RM 0.01 @ 5 tong semburan


- Semburan silaj (daun kelapa sawit yang diperam)kambing

Nisbah = 1 L EM : 1 L Molasses : 50 L air

1 pam = 20 Liter
1 Liter = 1000ml
EM/Air = 1/50 x 20
= 0.4ml EM / 20 Liter Air

Kos EM= RM10 per Liter
= RM10/1000ml
= RM0.01 x 0.4ml
= RM0.004 per 20 L air

Kos EM = 0.004/20 L x 60 L = RM0.012

Isipadu = 3 x 20 L = 60L

Kos Molasses = RM1.40 per Liter
Penggunaan 1 tong = 0.1 Liter
Kos Molasses 1 tong = RM1.40 x 0.1 Liter
= RM0.14 per tong semburan
= RM0.14 x 3
= RM0.42 per tong silaj


26 beg silaj (daun kelapa sawit yang diperam) boleh diberi kepada 800 ekor kambing.

Kos Silaj = RM0.682 / 800 ekor
= RM0.000853 per ekor

100 ekor kambing = RM 0.0853
Jumlah kos penggunaan EM untuk 100 ekor kambing :

Air minum : RM 0.0057
Sembur kandang : RM 0.0275
Semburan tahi kambing : RM 0.0025
Silaj kambing : RM 0.0853

Jumlah Kos = RM 0.121



Aplikasi EM untuk cendawan

Dibancuh bersama bahan-bahan mentah seperti molasses dan Magnesium Sulfate. Disembur cendawan dengan bancuhan EM.




Kelebihan EM untuk cendawan

• Hasil keluaran meningkat sehingga 15%. • Kurang jangkitan kulat dan serangan serangga
• Jumlah tuaian meningkat sehingga 7-8 kali untuk satu beg cendawan
• Rasa lebih kenyal dan cantik.
• Tahan lebih lama selepas tuaian.


Aplikasi EM pada pokok limau nipis

Kaedah yang digunakan adalah dengan menyembur EM pada pokok limau nipis. Semburan tersebut perlulah pada buah, bunga dan juga daun pokok limau tersebut. Semburan pada pokok buah limau bertujuan mengelak dan merawat pokok limau nipis daripada fungus hitam. Semburan ini juga bertujuan menggalakkan pengeluaran bunga dan buah.


Nisbah = 1 liter EM : 100 Liter air

1 pam = 20 Liter
1 Liter = 1000ml
EM / Air = 1/100 x 20
= 0.2 ml EM / 20 L Air
Kos = RM 10 per Liter
= RM 10 / 1000ml
= RM 0.01 per ml
= RM 0.01 x 0.2
= RM 0.002 per 20 Liter Air

Satu tong boleh digunakan untuk 40 pokok limau nipis.


Contoh lain aplikasi EM

- Perikanan
- Pengomposan
- Rawatan bau
- Rawatan tanah
- Pembersihan
- Kegunaan isi rumah
- Produk kesihatan
- Rawatan sisa buangan